Vi havde holdt frokostpause i den aflukkede Skukuza Rest Camp ved Sabie River, inde i den sydlige del af Kruger National Park. På den asfalterede vej ud i bushen var der en mindre trafikprop. En ung hanelefant var ude på vejen, og den var ret irriteret, så biler holdt i kø i ærbødig afstand, i begge retninger.

Det var nok den eneste gang, jeg for alvor har oplevet en safariguide agere direkte uforsvarligt, og bryde bushens færdselsregler. Vores chauffør valgte ganske enkelt at speede op, køre uden om bilkøen, og køre forbi elefanten. Det var det store dyr ikke tilfreds med, så da vi passerede gjorde den udfald – og jeg sad i den side af bilen, som det fremgår af det store foto herover.

Vi slap forbi uden at blive ramt, og chaufføren grinede afvæbnende. Men det kunne have gået galt. Rigtig galt.

Det var ikke den eneste gang, vi sad i bilkø, de to dage vi havde i Kruger. Den eneste gang, vi så løver, en lille flok der gemte sig i græs og buskads et lille stykke fra vejen, da måtte vi også vente på vores tur i en lang bilkø til begge sider, for at få vores korte kig på de dovne rovdyr.

Denne trafik af både safaribiler og privatbiler i den sydvestlige del af Kruger er det største minus ved parken, der ellers rummer et fantastisk dyreliv. Og især når man kommer væk fra de asfalterede veje nær indgangene, så er der masser af sightings og oplevelser at få – også knap så hektiske som den vrede elefant.

En rigdom af dyr i Kruger

Der er registreret næsten 150 arter af pattedyr, mere end 500 arter af fugle og mere end 100 arter af krybdyr på de 350 km fra nord til syd og 65 km fra øst til vest. Den østlige kant er grænsen mellem Sydafrika og Mozambique, og også på den mozambikanske side er der naturreservater, i Limpopo National Park.

Klimaet er subtropisk, med varierende bevoksning, og med regnsæson fra september til maj. Vi oplevede dog kun meget lidt regn de to dage sidst i december, hvor vi kørte i parken. Der kan være koldt om morgenen, især i de tørre måneder, hvor der er vinter på den sydlige halvkugle.

Med mere end 10.000 hvide næsehorn er området det vigtigste levested for denne art, og samtidig rummer Kruger mere end 500 af de ret sky sorte næsehorn. Elefanter er der mere end 13.000 af, og det er efter nogens mening flere, end der er naturlig basis for. Der er stadig krybskytteri i Kruger, men det er minimeret – med hårde midler: Når rangere møder krybskytter i området, så har de ordre om at skyde for at dræbe.

Fra løver til odder

Det var meget langt fra alle de 150 arter af pattedyr, og endnu færre af de mange fugle og krybdyr, jeg fik set på de to dagsture i Kruger.

Det blev dog til pattedyr som løver, chacma bavianer, grønne marekatte, en afrikansk fingerodder, en plettet hyæne, mange elefanter, hvide næsehorn, flodheste, giraffer, zebraer, kafferbøfler, blå gnuer, kuduer, vandbukke, impalaer, klippespringere, en stenbuk og vortesvin.

På fuglefronten fik jeg blandt andet set kampørn, dværgørn, afrikansk flodørn, sydlig hornravn, kaffertoko, saddelnæb, fiskehejre, hammerhoved, hvidbrystet skarv, rørskarv, hadadaibis afrikansk knopgås, egyptisk gås, nonnetræand, perlehøne, broget vibe, skovisfugl, gråfisker, lillabrystet ellekrage, blåøret glansstær og afrikansk vipstjert.

Endelig blev det til krybdyr som nilkrokodille, boomslange, leopardskildpadde, Bells hængselskildpadde, nakkefligkamæleon og sydlig klippeagam.

Da boomslange effekten udeblev

Boomslang – lokalt udtalt bojmslang – er Afrikaans for “træslange”. Den lokale boomslang er dog ikke hvilken som helst træklatrende slange. Det er en berygtet giftslange.

Giften er kendt for at virke ganske lumsk. I første omgang virker det ikke voldsomt, men i løbet af nogen timer ødelægger den røde blodceller og forhindrer blodet i at koagulere, så offeret kan dø en langsom død af indre blødninger.

Heldigvis bider den meget sjældent, men bavianerne ved udmærket, at den er farlig. Så da vi spottede en boomslang i en busk, og en flok bavianer nærmede sig, så opfordrede guiden os til at vente i spænding – for når bavianerne opdagede slangen, så ville den helt store og skrigende panik udbryde blandt aberne.

Vi fik lidt abeskrig, men det var ikke på grund af slangen. Det var blot, fordi en dominerende han ville have fat i en godbid, som en yngre abe havde fået – og så måtte den yngre abe bare aflevere, selv om den protesterede. Så slangeeffekten udeblev, men det var ganske fascinerende at se den dødelige slange ligge og lure i busken.

Dagsture i Kruger

Mine to dagsture i Kruger var del af en 14 dages Sydafrika rundrejse med hedengangne DaGama Travel. Adskillige danske rejsebureauer arrangerer disse rejser med et program, der ligner – og med safariudflugter som en del af pakken.

Rejseholdet boede ikke inde i Kruger. Vi boede på et lodge/hotel i Hazyview, Numbi Garden, pænt uden at være prangende, og desværre med en noget muggen lugt på mit værelse. Fra hotellet var der ca. 12. km til Kruger, ved Phabeni Gate.

Turene startede tidligt om morgenen, hvor vi blev hentet, så vi var ved gaten ca. kl. 6, hvor der blev åbnet. Så havde vi formiddagen i parken, fik frokost i Skukuza, og så fik vi et par timers gamedrive efter middag, inden turen gik tilbage til Hazyview.

Hvis man er eventyrlysten, og man kører selv i Kruger, så er der dog adskillige rest camps, hvor det er muligt at overnatte, enten i eget telt/camper eller i enkelte safaritelte, der kan lejes. Vær dog forberedt på, at der kan være trafikeret, især i den sydlige del. 

Hvis man gerne vil have den lidt vildere og mindre trafikerede safarioplevelse, så er det værd at overveje at indlogere sig på en lodge i et af de private safariområder, der ligger langs kanten af Kruger. Der er ingen grænser for dyrene i Kruger og disse private områder i Greater Kruger, men kun safarigæster der er indlogeret i de private lodges må være i disse private områder.

Facebook Comments

Related Posts