Storby. Metro og skyskrabere. Plastic fantastic. Og safariland?

Jo, dyreliv og naturoplevelser kan nemt blive en del af en tur til Dubai. Nok er byen en pulserende metropol i de Arabiske Emirater, med 2.5 mio indbyggere og et heftigt erhvervsliv, men mulighederne for at opleve dyreliv ligger overraskende lige for, ganske bekvemt.

Dubai Desert Conservation Reserve (DDCR) ligger mindre end en times kørsel fra Dubais hotelområder. Det 225 km2 store naturreservat blev etableret i 2002, og i dag er det ikke mindst et beskyttet hjemsted for den ikoniske hvide arabiske oryx.

Uddød i naturen

I 70’erne var den arabiske oryx reelt udryddet i naturen. Jagt og ødelæggelse af levesteder havde gjort det af med vilde oryx’er i ørkenen. Men flere forskellige genoprettelsesprojekter har betydet, at der i dag er ca. 10.000 arabiske oryx’er på kloden.

I DDCR blev oryx’er i fangenskab fra USA fragtet til Dubai, og de blev sat ud under kontrollerede forhold. De har nu etableret en solid bestand på omkring 350 individer. De er ret nemme at spotte på en tur i reservatet, og selv om den arabiske oryx er den mindste art af oryx’er, kun ca. 1 meter over skulderen, så er den et fantasisk dyr at se i ørkensandet. De majestætisk  lange horn og den næsten lysende farve har gjort den til et nationalsymbol i emiraterne.

Gazeller og andre dyr

DDCR giver også ganske gode muligheder for at se arabisk gazelle (på billedet) og tyndhornet gazelle (aka sand gazelle) – to gazeller, der ligner hinanden en del, men kan skelnes på den tyndhornede gazelles lysere farve og mindre markerede farvetegning i hovedet.

Man skal være mere heldig for at se rovdyr som arabisk rød ræv og sandræv og kattedyrene karalal, arabisk vildkat og sandkat, harer, kaniner, pindsvin, små gnavere og flagermus.

De store, grønlige tornhaleagamer viser sig ofte med deres dinosaur-agtige hoveder. Området er også levested for flere andre agamer, ørkenvaran og flere slags slanger. Og er man lidt opmærksom, vil man ofte se de glinsende apotekerskink flygte ned i sandet – deres engelske navn sandfish er faktisk meget sigende.

Udflugt eller overnatning?

Det kræver en særlig tilladelse for udflugtsoperatører at køre ind i området. På ddcr.org kan du finde en liste over godkendte selskaber, men jeg kan anbefale Arabian Adventures og Platinum Heritage.

Udflugterne kan bookes på deres websites, og prisen er overkommelig, typisk for en halv dag inclusive morgenmad.

Det kan også lade sig gøre at overnatte i området. Men Al Maha resortet er luksus, men det er absolut ikke billigt. Regn med et femcifret beløb for én nat!

Fugleparadiset i Dubai Creek

Er du fuglekigger, så er Ras Al Khor Wildlife Sanctuary et must-go. Det er et vådområde i bunden af Dubai Creek, en fjord der går fra havnen og ind i landet, inden den slutter i Ras Al Khor inde bag bymidten i Dubai.

Man kan ikke gå rundt inde i selve Ras Al Khor området. Det er forbeholdt fuglene. Men man kan betragte fuglelivet fra flere komfortable fugleskjul, og man kan gå rundt langs hegnet til området, hvis man har lyst til det – husk en flaske vand, for det kan blive varmt.

Den store flamingo er et højdepunkt i området. Især fra det vestligste skjul kan man ofte betragte dem tæt på. Men der er masser af andre fugle, ikke mindst vadefugle, forskellige hejrer og flere slags rovfugle som fiskeørn og stor skrigeørn. Ras Al Khor er et vigtigt stopover for mange trækfugle.

Det er ganske nemt at komme til området fra midtbyen, med taxi, med lejet bil eller hvis man vil betale prisen: Med privatchauffør.

Facebook Comments

Related Posts