Drømmen om safari og vildt afrikansk dyreliv har jeg vist ikke været alene om. Mange har levet den ud i et eller andet omfang. Nogen vil gerne afsted. Igen. Andre er ikke kommet afsted. Endnu. 

Uanset hvad, så er der mange måder at arrangere rejsen, fra den færdige pakkerejse fra en dansk lufthavn til den helt individuelt arrangerede tur – og niveauerne mellem de to yderpunkter. Og der er vildt mange muligheder at vælge mellem.

De danske rejseselskaber

Det er kun undtagelsesvist nødvendigt at tænke i udenlandske rejseselskaber, bortset fra lokale arrangører på destinationerne. For der er en lang række kompetente danske rejseselskaber med speciale i afrikanske safari, ofte med dansk rejseleder.

Africa Tours, Afrika Safari, African Spirit, Safari Eksperten, Safari and Beyond, Blixen Tours, Livingstone, Store Verden, Nyati Safari, Afrikas Horisonter, Safari Tanzania, Tanzania Tours, Safari Jens, Afrikas Horisont, Lamai Safari og sikkert mange andre har fokus på safari.

Afrikansk safari er også i kataloget hos en stribe mere bredt dækkende rejseselskaber. Albatros, Viktors Farmor, Kipling, Nyhavn Rejser, Bravo Tours, FDM Travel, Benns, Profil Rejser, Flamingo Tours, Jysk Rejsebureau, Rickshaw Travel, Tema Rejser, Top Tours, Williams, Danexplore, Kilroy, Trekking Bureauet, My Planet, Topas, Fokus Rejser, Frontier Tours, Hannibal, Travel Alott og nok flere end dem.

Gå på nettet og lav research – de har alle websites. Og når du søger, så tjek grundigt, hvad der reelt er i pakken, for det kan være rejseselskaber med forskellige måder at arrangere rejser på, afhængigt af målgrupper og behov. Det kan være rejser, der er lagt helt fast, eller det kan være rejser, der mere eller mindre skræddersys efter ønsker og behov.

Priserne kan svinge meget, både fra selskab til selskab, og fra destination til destination – og for eksempel kan indkvartering være alt fra campingtelte til luksuslodges. Det er dog sjældent, at safarirejser i Afrika ikke er rimeligt komfortable, når de er købt hos et rejseselskab. Tjek også transportmidlerne – det er altså federe at køre på gamedrive i en åben safaribil end i en minibus med skub-op tag. Enkelte steder, især i Kenya, er det sidste dog eneste mulighed.

I nogen tilfælde er safarioplevelserne en større eller mindre del af en samlet pakke, for eksempel på en rundrejse. Det har jeg selv haft fornøjelse på rejser i lande som Sydafrika, Ethiopien og Uganda. Andre gange kan det være kombirejser, med både safari og strandferie. For safariturister, der ikke går all-in på dyreoplevelsen, eller som første-gangs-oplevelse, kan det være en fin måde.

Fra den trygge oplevelse til de vilde vover

Helt generelt regnes Kenya og Sydafrika som gode lande for første-gangs safarirejsende. Hvis du er nysgerrig på safari, men ikke har de store erfaringer, og du ikke vil ofre de helt vilde summer på det, så dansk-ejede lodges i Sydafrika en ganske tryg oplevelse, med ret stor sikkerhed for at opleve spændende dyreliv. Flere lodges ligger også i malariafrie områder.

Albatros ejer flere lodges i Sydafrika – jeg har selv prøvet Khoka Moya Camp i Manyeleti som en færdig pakkerejse. Nyati ejer et par lodges i Sydafrika, og det samme gør Lamai Safari. Store Verden ejer Matswani Lodge. Og når rejseselskaberne selv ejer de lodges, så kan de typisk sælge god komfort til væsentligt lavere priser end nogen gange ganske dyre lodges i Tanzania og Kenya.

Nogen gange kan prisen klemmes ned under 15.000 kr. for en uges tid, inclusive fly fra Danmark, transport til og fra lodgen, gamedrives og udflugter og stort set fuld forplejning, exclusive drikkevarer og drikkepenge.

Balule og Mpala er danskejede sydafrikanske lodges, hvor man kan booke direkte, med eller uden flyrejse med i pakken, og Mpala kan også bookes gennem Svane Rejser, Top Tours, FDM Travel og Trekkingbureauet. Temba Lodge kan bookes gennem Kulturrejser Europa, og Normann Safari Bush Lodge har egen hjemmeside. De er også danskejede.

Når du så har fået lidt fornemmelse for, hvordan rejserne foregår, og du har fået smag for mere, så kan du jo tage det skridt for skridt, og begynde at rejse individuelt. Jeg fik for eksempel Trekkingbureauet til at hjælpe med at sammensætte en tur til Tanzania, med fly til Dar es Salaam, hotelovernatning, lokal taxa, indenrigsfly til reservaterne Selous og Ruaha, overnatning og mad på lodges og gamedrives.

I princippet kunne jeg have arrangeret Tanzania-turen selv, med bookinger af fly, transport, hotel og lodges. Men det var en fordel at få lidt lokalkendt rådgivning med – Trekkingbureauet kender Tanzania godt – og det blev samlet næppe dyrere af det. Når det faktisk var én af mine dyreste safariture hidtil, så skyldes det ikke mindst prisniveauet på lodges i Tanzania.

På min sidste Kenyatur bookede jeg alt selv, fly til Mombasa, transport og hotel i Diani Beach, safariture til Shimba Hills (som var det primære mål for mig), Tsavo East og et par udflugter, og samlet til en fornuftig pris, taget i betragtning af jeg var solorejsende med individuelle mål.

Så med lidt erfaring i lommen, og især når man sætter sig særlige mål, så er det muligt for de fleste at arrangere sin egen safarirejse. Udover at du så selv booker flybilletter og den slags, kræver det blot, at du kan sætte sig i forbindelse med lokale turoperatører og lodges. Enter Safaribookings.com….

Safaribookings.com

Hvis du er del af en gruppe, en familie eller andre rejsefæller – eller for den sags skyld solorejsende – der vil på afrikansk safari på egne betingelser, så er portalen safaribookings.com det klart bedste sted at få overblik. I hvert fald det bedste sted, jeg har kunnet finde.

Safaribookings.com giver indsigt i safarimuligheder hos næsten 1.500 lokale, seriøse turoperatører i op mod en snes afrikanske lande. Søgefunktionerne og muligheden for at indsnævre søgningerne er rigtig gode, også selv om man måske ikke på forhånd er helt sikker på, hvor man vil hen.

Når du har fundet frem til konkrete ture, du er interesseret i, og har set på prisindikationer, så er systemet lagt op til, at man via portalen indhenter tilbud, gerne hos 2-3 selskaber hvis de har samme produkt. Når man først er i dialog med det enkelte selskab, kan det ofte lade sig gøre at tilpasse turen til særlige ønsker. Aftalen vil stort set altid indbefatte, at man bliver samlet op på hotel eller fra lufthavn.

Man kan også sagtens google sig til lokale turoperatører i de enkelte lande (kenyasafaribookings, tanzaniasafaribookings, ugandasafaribookings er for eksempel lokale selskaber, ikke portaler), og så sende forespørgsler. Det fungerer normalt fint, selv om der er en teoretisk mulighed for at blive snydt. Men portalen er altså et fint overblik, og de deltagende operatører må forventes at være reelle.

Turmulighederne er angivet i to kategorier: Private Tours, hvor det kun er den bookende gruppe, der deltager i turen, og Small Group Tours, hvor man bliver koblet på en gruppe af medrejsende.

Private tours er det ofte slet ikke muligt at booke som solorejsende, og hvis det er, så er det som regel dyrt at være ene om at betale guide og bil. Jeg har kun to gange booket en solotur gennem et tourselskab på Safaribookings, men det var korte ture fra Diani Beach med blot en enkelt overnatning, så det var til at overkomme.

På small group tours kan man oftest (men ikke altid) rejse med som solorejsende. Enkelte gange skal man være to for at booke. Gruppeture kan på mange feriedestinationer også bookes lokalt nærmest dag til dag hos lokale turoperatører (eventuelt med hotellets hjælp), og det gjorde jeg med god held fra Mombasa, på mine første safariudflugter i Afrika.

En ufuldkommen tjekliste

Man kan lægge mange vinkler på, hvad det er vigtigt at se på, når du vælger safarirejse. Her er blot nogen hints, til dels baseret på mine egne erfaringer.

1. Hvad er det egentlig, du gerne vil opleve?

Er du meget dyreinteresseret, så du (som jeg) gerne vil opleve så meget dyreliv som muligt. Eller vil du bare prøve det der safari? Vil du gerne kombinere det med andre oplevelser? Vær så klar på dine forventninger som muligt, når du vælger rejse.

2. Hvilke dyr vil du gerne se?

Hvis du har den klassiske ambition om at se The Big Five, så tjek rejsemålet – det er faktisk kun muligt i ret få lande. Men der er andre måder at gå til oplevelsen – læs artiklen “Glem The Big Five”. Og for eksempel at opleve bjerggorillaer er en helt anden slags tur, der som regel kræver noget af fysikken.

Kort sagt, lav lidt research på de mulige mål – især hvis du har særlige håb og  ønsker. Safaribookings.com indikationer af, hvilke dyr der er i enkelte parker. Men informationer kan godt være outdatede, den fælde er jeg selv gået i. Og vær altid klar over, at dyrene ikke nødvendigvis er servicemindede – de er der, hvis de er der, og måske er de et andet sted. En safari er ikke en tur i zoo. Forvent i stedet det uventede.

3. Hvad får du for pengene?

Safari er sjældent en billig fornøjelse, og der kan være mange penge at spare ved at kigge godt på priserne. Men kig også på, hvad du får for pengene, og hvad der er inkluderet. Det kan være transport, mad og mere – og det kan handle om graden af komfort.

4. Sammenlign rigtigt

Det kan være lidt af et regnestykke at sammenligne færdige rejser med alt med i pakken, med arrangementer, hvor du for eksempel selv skal sørge for flyrejse og lignende. Udenoms-udgifter kan godt løbe op, når du ikke har det hele med i pakken, så prøv at beregne det hele samlet.

5. Hvilke transportmidler på turene?

Tjek transportmidlerne på turene, og se om de matcher dine forestillinger. Kører du i åben safaribil, i 4-hjulstrækker med skub-op-tag eller i minibus med skub-op-tag. Og nogen steder er det muligt at komme på vandresafari eller at sejle på floder. Det giver andre oplevelser. Skal du med små indenrigsfly – så kan bagagevægten være begrænset, og flyskræk kan være en udfordring.

6. Hvilke faciliteter på lodgen?

Når du er på klassisk, afrikansk safari, så kommer du til at bruge tid på lodgen. Så tjek om muligt billeder fra lodgen for at se, hvilke faciliteter, du skal bo i – især hvis du gerne vil have komfort og tidsfordriv. Lodgeluksus er en stor del af oplevelsen for mange, inclusive den ofte fremragende mad. Hvis du til gengæld er klar på at sove i telt, og tage primitivt, udendørs brusebad, så er der penge at spare – og mere vildt eventyr.

7. Hvilket vejr og hvilken sæson?

Vejr og sæson (tørtid/regntid) kan gøre en væsentlig forskel for oplevelsen og muligheder for at se dyreliv. Så tjek sæsonerne på de udvalgte rejsemål, for eksempel på safaribookings.com, eller ved at google “weather (specifikt naturreservat)” eller “best time to go to (specifikt naturreservat)”.

8. Hvor selvstændig vil du være?

Det er muligt at arrangere meget selv, og rejse på egen hånd. Men det kræver arbejde, både før og under rejsen. Er det umagen værd? For de fleste er den bedste løsning nok at lægge meget i hænderne på arrangører, især de første gange, du er afsted – men hvis du har helt specifikke mål, så er det selvsagt relevant selv at arrangere rejsen målrettet.

9. Husk alle led i rejsen

Hvis du køber en færdig pakkerejse, så vil alle detaljer normalt være arrangeret. Hvis du selv arrangerer, så husk at tænke alle skridt på turen, og ikke bare flybillet og hotel/lodge. Hvordan kommer du for eksempel fra lufthavnen – har du booket en chauffør? Det kan være både bøvlet og dyrt at improvisere på mange safarimål. Og har du husket visum og nødvendige vaccinationer.

10. Aldersgrænse

Vil du have børn med på turen, så spørg ind til aldersgrænse. Nogen lodges er åben for alle, andre har aldersgrænser – for eksempel 6 år, 12 år eller højere.

Facebook Comments

Related Posts