Da jeg var 9-10 år gammel, var jeg voldsomt interesseret i vilde dyr. Jeg og min kammerat Bo læste og så, hvad vi kunne finde om zoologi og vilde dyr. Vi cyklede jævnligt til Odense Zoo. Og vi samlede på modeldyr, så vi kunne forvandle græsplænen til savanne og buskene til jungle.

Adskillige årtier senere var jeg på min første rigtige afrikanske safariudflugt. Den gik fra strandhotellet nord for Mombasa i Kenya til nationalparkerne Tsavo East og Tsavo West. Da vi havde passeret indgangen til Tsavo East, nåede vi vel knap 100 meter, før de første zebraer viste sig. Så kom giraffer og impalaer. Og så elefanter.

Den var lidt uvirkeligt – som at se en naturfilm i widescreen – at opleve det første gang. Og det var ikke mindst barndommens indre film, der pludselig stod lyslevende, der på savannen. Efterhånden dæmrede det, at drengedrømmen var blevet virkelig, og det var det første skub til de kommende års mange dyreoplevelser, i Afrika og andre steder i verden.

Turen rummede to overnatninger. På Voi Lodge i Tsavo East og på Ngulia Lodge i Tsavo West. De to områder hænger sammen, kun adskilt af hovedvejen mellem Mombasa og Nairobi. Alligevel har de hver deres landskabsmæssige karakter – det relativt tørre, flade Tsavo East med den røde jord og det mere frodige og bakkede Tsavo West.

De røde elefanter i Tsavo East

Tsavo East er kendt for de røde elefanter. Egentlig har elefanterne her ganske samme farve som andre steder, men jorden er rød på grund at et stort jernindhold. Så elefanterne tager farve af jorden, især når de tager mudderbade eller støvbade.

Der er anslået op mod 12.000 elefanter fordelt på de knap 14.000 km2 i Tsavo East, en fremgang i forhold for få årtier siden, hvor især krybskytteri havde minimeret bestanden til omkring 6.000. Men antallet af elefanter i parken svinger, især fordi elefanterne vandrer.

I tørre år vandrer en del elefanter mod mere frodige arealer, for eksempel fra Tsavo East til Tsavo West, og endnu længere. I det bakkede landbrugsområde Taita Hills, syd for Tsavo, har elefanterne været så stort et problem, at der har været gennemført store aktioner for at drive dyrene tilbage til nationalparken.

På turene i Tsavo East, aften og morgen, fik jeg udover elefanterne set gul bavian, zebramangust, giraf, zebra, kafferbøffel, impala, oryx (fringe-eared oryx), vandbuk, Grants gazelle, en enkelt elsdyrantilope (eland) fra stor afstand, Coke’s koantilope, dik-dik antilope, vortesvin, somalistruds, koritrappe, egyptisk gås, hvid stork, perlehøne, gulstrubet sporehøne, nilvaran og rødhovedet klippeagam. De store rovdyr missede vi.

Den døde mamba ved Mzima Springs

På vej til Tsavo West gjorde vi et stop ved Mzima Springs. Det er en serie kilder, der blandt andet er med til at forsyne Mombasa-regionen med vand. Samtidig er det levested for flodheste og krokodiller, foruden fisk i søerne.

En tørke var i 2009 tæt på at udradere bestanden af flodheste ved Mzima Springs, da tørstende andre dyr afgræssende arealerne. Men der var flodheste, da jeg var der. Og så var der den døde, grønne mamba, der lå på jorden under et træ.

Jeg var sådan set glad for, at den var død. For den trælevende østlige grønne mamba er temmelig giftig, og den kan slå mennesker ihjel. Giften er meget anderledes end hos den sorte mamba, der lammer åndedrættet. Den ret lille grønne mambas gift består af mange forskellige giftstoffer, der virker synergisk hos offeret, der får kraftige, ukontrollerbare rystelser.

Hulepindsvin i nattemørket i Tsavo West

Leoparden var uden sammenligning det mest spændende dyr, jeg så i Tsavo West. Den har sin egen historie her på safariland.dk. Men der var også de afrikanske hulepindsvin.

Ved Ngulia Lodge var de ellers sky natdyr blevet trygge ved at bevæge sig helt op til muren ved restauranten, så man kunne se dem tæt på. Desværre ikke i tilstrækkeligt lys til, at mit lille lommekamera kunne tage skarpe fotos, men oplevelsen var god nok.

Andre gæster på lodgen var klippegrævlinger. Ellers var det faktisk begrænset, hvad jeg fik set i denne del af Tsavo: Giraf, kafferbøffel, topørn, somalisanghøg og trefarvet glansstær.

Turen til Tsavo East og West blev booket på hotellet ved Mombasa-kysten. Selskabet var det ret store Pollman’s Travel, og turen foregik i en lille minibus med skub-op tag, som det er normalt i det meste af Kenya. Det er ikke samme oplevelse som at køre på gamedrive i en rigtig, åben safaribil – men der er dog mulighed for frit udsyn til dyrelivet.

Facebook Comments

Related Posts