De kontrastfulde farver står som et neonskilt. Fuglen poserer perfekt og roligt på grene og træstubbe ved de veje, hvor safaribilerne kører. Så fotoapparaterne knipser løs, når guiderne pligtskyldigst holder ved en fugl på en gren få meter fra bilen.

Og da den lillabrystede ellekrage er ganske almindelig i de store safariparker i det østlige og sydlige Afrika, så er det næppe helt ved siden af, når det påstås, at det er Afrikas mest fotograferede fugl. Den pryder utallige fotoalbums, som safarigæster gennem årene har fremkaldt eller uploadet hjemvendt fra turen.

Når den lillabrystede ellekrage sidder på den fotogene måde ved vejene, så er det fordi, at den venter på, at bilerne hvirvler eller skræmmer insekter og smådyr op fra gruset. Så den opportunistiske insektæder har nogen steder simpelthen tilpasset sig til safariturismen.

Ellekragen er lidt større end en solsort, og den har et forholdsmæssigt større hoved. Den voksne fugl har en lang fjerspids på halen. Fuglen er god til at udnytte mulighederne for at finde føde på andre måder end ved safariparkernes grusveje. For eksempel er den kendt for at udnytte de brande, der opstår i bushen, til at jage de skræmte smådyr.

Lillabrystet ellekrage hører især til åbne savanneområder, hvor der spredt vegetation. Det er en monogam fugl, der bygger græsreder, helst i hule træer, men nogen gange også i siderne af høje termitbo. Yngletiden er forskellig, afhængig af hvor i Afrika, den er.

Her er lillabrystede ellekrager i Kruger, Sydafrika, Manyeleti, Sydafrika, Selous, Tanzania og Ukunda, Kenya:

De andre ellekrager

Lillabrystet ellekrage tilhører en gruppe af ellekrager, der på latin hedder coracias. Ialt anderkendes otte arter. Udover den lillabrystede er det blåvinget ellekrage, blåkronet ellekrage, sulawesiellekrage, spatelhalet ellekrage, savanneellekrage, europæisk ellekrage og hvidhovedet ellekrage.

En anden gruppe er eurystomus, der rummer fire arter: Lille ellekrage, brednæbbet ellekrage, grøn ellekrage og blå ellekrage. Ellekragerne tilhører ordenen coraciiformes (skrigefugle), sammen med blandt andre biædere og isfugle.

Den lillabrystede ellekrage kan ved første øjekast forveksles med for eksempel blåvinget ellekrage, savanneellekrage og europæisk ellekrage, men når man ser fuglen rigtigt, er det svært at være tvivl. Den europæiske ellekrage ynglede indtil midten af 1800-tallet i Danmark, men i dag er det en sjælden trækgæst og sommergæst. I årene 1990 til 2015 blev kun 6 fugle observeret her i landet.

Her er blåvinget ellekrage i Ruaha, Tanzania, Madikwe, Sydafrika og Gambia, brednæbbet ellekrage, Gambia, europæisk ellekrage ved Gambiafloden og blåkronet ellekrage i Dubai:

Facebook Comments

Related Posts