Vi tøffede roligt rundt i vandkanalerne i sumpområdet, the bayou, tæt ved New Orleans. Vi kiggede mest efter alligatorer, og ret meget andet dyreliv viste sig heller ikke – bortset et par hejrer. Så havde guiden en fidus: Skumfiduser!

Én for én blev skumfiduser smidt i vandet, og de virkede. De lokkede alligatorer til. Alligatorer er ret altædende, og af én eller anden grund er de glade for skumfiduser – i hvert fald har de vænnet sig til dem, og de kommer tæt på båden, når de bliver fodret. Alligatorer er vanedyr.

Som dyreinteresseret kunne jeg godt have en lidt underlig følelse med det – det virkede unægteligt ikke naturligt. Men vi fik alligatorerne tæt på, og dermed den dyreoplevelse, vi primært var kommet for.

Med airboat i Everglades

Skumfiduser var der ingen af på turen med airboat (luftpropeldrevet båd) i The Everglades i Florida, men der var rigeligt med alligatorer. Vi fik dem også oplevet tæt på båden, et par af dem ganske store.

Hvis man vil se vilde alligatorer i Everglades, så er det nemmest fra vandet. Bortset fra et par etablerede vandrebroer er det ret vanskeligt at bevæge sig rundt på land i området, bortset fra kørsel på de asfalterede veje, der går gennem området.

Vi så ingen krokodiller på turen, men Everglades er det eneste sted i verden, hvor alligatorer og krokodiller lever i samme område. Den nemmeste måde at kende forskel er snuden. Krokodillerne har spidsere og længere snude, og man kan se tænder, når de har munden lukket.

Jeg burde nok have haft lidt mere øje for fuglelivet i både the Bayou og i Everglades, men jeg fik da fotograferet amerikansk sultanhøne, stor blåhejre og ravnegrib i Everglades.

Både i New Orleans og i Miami i Florida er der et pænt udvalg af udflugtsselskaber, der arrangerer ture ud i vådområder, hvor alligatorerne kan ses, og turene kan ofte bookes fra dag til dag.

Den amerikanske alligator

Amerikansk alligator (alligator mississippiensis) lever i et område  ved den amerikanske sydøstkyst, fra omkring den mexicanske grænse, over Florida og op til omkring North Carolina. De lever udelukkende i ferskvand, for eksempel et stykke op ad Mississippifloden.

Der er kun to arter af alligatorer, den amerikanske og den kritisk truede kinesiske art. De hører til samme familie som kaimanerne, der lever i Mellem- og Sydamerika. Der er to andre familier i krokodilleordenen, de egentlige krokodiller, der rummer 14 arter, og gavialerne med to arter.

For omkring 50 år siden var den amerikanske alligator regnet som en truet dyreart. Siden har beskyttelse og udsætning gjort, at bestanden er vokset til omkring to millioner. Alene i staten Louisiana lever omkring 750.000, og der er så mange, at der hvert år gives tilladelse til at skyde omkring 30.000 dyr for at regulere bestanden.

I naturen kan en alligator blive 50-70 år gammel, og voksne hanner bliver omkring 3,5 meter lange. De er sjældent farlige for mennesker, men der er dog næsten årligt tilfælde i USA, hvor mennesker dør efter konfrontationer med alligatorer.

Alligatorer har territorier, omkring 1,5 km vandområde for voksne hanner, og omkring det halve for hunner. Yngre alligatorer har ingen eller kun små territorier. De lægger æg i reder på bredden af floder eller på flydende øer i vandet.

Amerikansk og cubansk krokodille

Den amerikanske krokodille, eller på dansk spidskrokodille (crocodylus acutus), er langt mere truet end den amerikanske alligator. Det sydlige Florida er det eneste sted, den lever i USA, ellers lever den i område af Mellemamerika, fra det centrale Mexico og ned til Sydamerikas nordlige lande. Den samlede bestand af amerikansk krokodiller er på blot omkring 2-3.000, med omkring 1.000 i USA.

De voksne hanner kan blive op mod 4 meter lange, og de er generelt mere aggressive og farlige for mennesker end alligatorerne. De kan ligesom alligatorerne blive 50-70 år gamle i naturen.

Et godt sted at se amerikansk krokodille er omkring feriebyen Puerto Vallarta på den mexicanske vestkyst. Jeg så dem i det lille beskyttelsescenter El Cora Crocodile Sanctuary ved Nuevo Vallarta nord for byen – og også vilde krokodiller på sejlturen ad en lille flod på til beskyttelsescentret.

Billedet herover er dog af en Cuba-krokodille (crocodylus rhomfiber) på en krokodillefarm i Boca de Guama, Cuba. Cuba-krokodillen er en ret lille krokodille, der kun lever vildt to steder på Cuba. Den er kritisk truet på grund af jagt.

 

Facebook Comments

Related Posts