Shimba Hills er en lille og lidt overset nationalpark i det sydøstligste hjørne af Kenya. De omkring 200 km2 er mere bakkede og skovdækkede end den meget større og mere kendte nærliggende Tsavo National Park.

Men Shimba Hills har én helt unik attraktion: De eneste sabelantiloper i Kenya. Der er mindre end 100 af de truede dyr i området, men chancen for at se dem på en dagstur er mere end store.

Det er først og fremmest flokkene af de brunlige hunner og unge dyr, der viser sig på en tur i Shimba Hills. De voksne sorte hanner er sværere at spotte, og der vil normalt kun være én voksen han i en flok. Men de er der, og Shimba Hills er det eneste sted, hvor jeg personligt har set sabelantiloper i naturen.

Den kenyanske underart hedder på latin hippotragus niger roosevelti, eller på engelsk ganske enkelt Shimba sable. Det er den mindst af de fire underarter af sabelantilopen, men det er stadig et imponerende dyr med de fantastiske horn, der har givet dyret navn – og gjort det til et eftertragtet jagttrofæ.

Sabelantiloperne er da også ofre for krybskytteri, der har gjort stort indhug i den kenyanske bestand. Uden beskyttelsen i Shimba Hills ville arten formentlig ikke længere eksistere i Kenya.

Elefanter og andre arter

For 15 år siden var vurderingen, at der var for mange elefanter i området. Omkring 700 individer var over det bæredygtige niveau, det pressede vegetationen og andet dyreliv, og et beskyttet område blev etableret i nordvest for nationalparken, som en korridor for elefanternes vandring.

En tælling i 2017 så ganske anderledes negativ ud – kun 35 elefanter var tilbage, uden at World Wildlife Fund kunne pege på en enkelt klar årsag. Udvandring på grund af tørke er dog nok en sandsynlig del af årsagen, ligesom i Tsavo – hvor mange elefanter er vandret i retning af Amboseli.

Andre dyrearter i Shimba Hills er giraf, kafferbøffel, vandbuk, vortesvin, busksvin, impala, tre arter af dykkerantilope, skriftantilope og suni antilope – de små antilopearter kan dog være svære at spotte, fordi de ofte gemmer sig i tyk underskov.

Der er leoparder i området, men de ses sjældent. Rovdyrene omfatter desuden genet, zibetkat og hyæne. Abearter er grøn marekat, Sykes marekat og sort og hvid colobus, og halvaben lilleøret galago. Fuglene kan tælles i et par hundrede arter, flere af dem unikke for kystområdet.

Her er giraf, impalaer, kafferbøfler, skriftantilope, koantilope, vortesvin, gul bavian, Sykes marekat, rødt buskegern, lilleøret galago, genetter, nilvaran, afrikanske flodørne, rødhalsede sporehøns, sølvkindet hornfugl, smaragdpletdue, lillabrystet ellekrage, europæiske biædere, dværgbiæder og gråhovedet isfugl:

Magiske Shimba Hills Lodge

Shimba Hills ligger kun en halv times kørsel fra turistområderne i Diani Beach, syd for Mombasa. Så en dagstur er oplagt og overkommelig. Hvis man vil overnatte ved Shimba Hills, så er Shimba Hills Lodge stedet.

Den imponerende, mørke facade af træbjælker er et magisk syn midt i bushen, værelserne er rustikke, men komfortable, og maden er fremragende – som næsten altid på afrikanske safarilodges.

Restauranten ligger på med åben udsigt over en sø, hvor dyrelivet ofte viser sig. For eksempel afrikanske flodørne der jævnligt tager svæveture over søen, og røde buskegern der plyndrer bordene. Om aftenen kommer lilleøret galago på besøg, ganske uden frygt for mennesker, og ofte kan man se genetter, zibetkatte og varaner, der finder føde foran lodgen.

Det er muligt at booke game drives via hotellet, inclusive vandreture til Sheldrick vandfaldet. Bor du i Diani Beach er der masser af andre udflugtsmuligheder her, ikke mindst sejlture. En tur til Funzi Island og Ramisi floden kan for eksempel byde på spændende birding i mangroveområderne.

Facebook Comments

Related Posts