En veranda foran hytten. En lænestol. Udsigt over en lavvandet Ruaha River, tør bush på den anden side, og bjerge i det fjerne. Ikke en vind, hverken da solen gik ned i røde flammer og efterlod køligere luft, eller i næste morgens fredfyldte solopgang.

Dyrelivet passerede roligt revy ved floden. En flodhest, elefanter, zebraer, vandbukke, impalaer, gule bavianer kom ned til vandet. En rødmangust rumstede mellem stenene, og der var forsigtigt nysgerrige klippegrævlinger ved hushjørnet og i træet foran verandaen. 

I det tidlige morgengry stod små dik-dik antiloper og impalaer ved siden af hytten, lokket til af lækkerbidskener i form af nedfaldne baobab blomster. Og i skumringen var luften fuld af flagermus i flugt.

Fuglelivet havde masser af spillerum. Jagende gråfiskere dykkede efter fisk i floden, en afrikansk skovstork, saddelnæbsstorke, en sort stork og en afrikansk gabenæb, hammerhoveder, en goliathejre, sølvhejrer, hadadaibiser, nilgæs, en mudderklire, hvidkronet vibe, afrikanske bladhøns og afrikanske vipstjerter søgte efter føde i vandet, samtidig med at de forsigtigt undgik krokodillerne.

Hjelmperlehøns defilerede forbi på den anden side af floden. Ensfarvede glansstære skulle ikke have meget ro, før de gik efter eventuelle madrester på bordet. Og opmærksomme kig i buskene åbenbarede småfugle som gulbrystet apalis og sortrygget kvastryg.

Jeg var på Ruaha River Lodge i Ruaha National Park, Tanzania. Et lille paradis med både velgørende ro og stof til nysgerrighed, fra stolen på terrassen eller på en gåtur rundt på lodgen. Både zebramanguster og de mange klippegrævlinger var ret tillidsfulde. Rundt i området var der egern (ochre bush squirrel) og dværgmanguster. De rødhovede klippeagamer var overalt, og en enkelt skink eller to pilede rundt.

Og fuglelivet bød på afrikansk spurvehøg, plettet spurveugle, savanneskoggerduer, palmeduer, Meyerspapegøjer, nubiske spætter, tanzaniansk rødnæbbet toko, sortvinget toko, trefarvede glansstære, stribesvaler, ørkenvævere, skælhovedet finkevæver, krattornskade, gråhovede spurve, dværgbiæder, broget astrild, sommerfuglefinker, rosenamaranter, grønvinget skovsanger og brunrygget solfugl.

Alt sammen var uden at forlade lodgeområdet. Turene på gamedrives gav andre oplevelser.

Nye dyr i Ruaha

Mine gamedrives i Ruaha gav to nye antiloper på min tjekliste: Den lille oribi, hvor vi så to på lidt afstand. Og den sjældne og sky lille kudu, hvor vi mødte et par stykker i et budskads. Den lille kudu ligner den store kudu, bortset fra at den er mindre – og væsentligt sværere at komme tæt på. De lille kudu var tæt på at blive udryddet i naturen af en epidemi, men nu er den i fremgang igen.

Store kuduer var der mange af i Ruaha. Det var der også af elefanter, og Ruaha er da også en de afrikanske nationalparker, der har haft den største tæthed af elefanter – så mange at de har været anset for et problem for vegetationen. I dag er tallet dog faldet til omkring 15.000, måske lidt flere.

Jeg så løver et par gange, men hver gang bare et par stykker, der ikke havde tænkt sig lave meget andet end at slumre. Til gengæld var den hunleopard, vi så til hver dag, ganske ambitiøs den ene gang. Den stalkede en giraf, som ikke var voldsomt imponeret over leoparden, hvis daglige føde ellers mest bestod af klippegrævlinger.

Ellers stod den på sortryggede sjakaler, gule bavianer, grønne marekatte, giraffer, kafferbøfler, zebraer, vandbukke, Grant’s gazeller, impalaer, dik-dik’er, vortesvin og en western stripe bellied sand snake, som jeg ikke har et dansk navn til.

Fuglelivet var nok så spændende – ud over fuglene på lodgen kom fotolisten til at lyde på rovfugle som gøglerørne, afrikanske flodørne, rovørne, en kampørn, mørke slangeørne, en afrikansk klatrehøg, somalisanghøge, en savannehornugle og hættegribbe.

Desuden var der masaistrudse, marabustorke, gråkronede traner, rusttoppede trapper, sydlige hornravne, rødhalsede sporehøns, sporeviber, maskelarmfugle, blåvingede ellekrager, rødnæbbet seglhærfugl,gaffeldrongo, svalehalebiædere, hvidgumpede tornskader, brogede tornskader, hvidhovede bøffelvævere, safrangul væver og monarktornskader.

Hyggelige Ruaha River Lodge

Lodgen er den eneste lodge, der ligger inde i nationalparken, ved Ruaha River. Der ligger også nogen sæsonåbne teltlejre i parken, og så er der lodges udenfor, med gamedrives ind i området.

Beboelserne er hovedsagelig ganske rummelige stenhytter (bandas) med stråtag, og den fine terrasse med fornem udsigt over floden og naturen på den anden side. Lodgen dækker et ganske stort område, og der er rigelig plads i restaurantområdet, der også har et pænt udendørs areal foran restauranten. Et loungeområde har magelige sofaer og lænestole at slappe af i.

Da lodgen ikke er indhegnet, er der mulighed for at dyrelivet kommer ind på lodgeområdet. Da jeg var der, hævdede et par franske turister at have set en løver nær deres hytte, og selv om det næppe var rigtigt, gav det anledning til lidt forsigtighed –

Under alle omstændigheder må man ikke gå rundt på egen hånd efter mørkets frembrud. Når man går fra hytte til restaurant og tilbage, bliver man fulgt på vej af en vagt – som regel en masai.

Facebook Comments

Related Posts