Jeg mødte Yuspha dagen efter, at jeg var ankommet på juleferie i Gambia. Jeg var gået fra hotellet langs stranden op til Bijilo Forest Park, et lille fire kilometer langt og ret smalt skovområde lige syd for turistområdet Senegambia.

Jeg ville se skoven i håb om at se røde colobus aber. Det gik hurtigere end ventet, for allerede inden jeg nåede indgangen, mødte jeg en flok i et budskads. Fotos af dem kan ses i historien Abernes verden: Gambia. Men jeg valgte alligevel at gå ind.

Jeg købte en entrebillet, og så blev jeg bedt om at vælge en guide. Jeg mente nok, at jeg selv kunne finde rundt i skoven, men opsynsmanden var ret insisterende. Så blev jeg introduceret for en ung, lidt stilfærdig mand, som ifølge opsynsmanden var deres bedste fugleguide. Det var Yuspha Jammeh.

Birding på højt niveau

Yuspha kom i høj grad til at definere mine planer de næste dage. For ikke bare hjalp han med at spotte ganske mange fugle på vores vandretur i Bijilo. Han arrangerede også fugleture, og havde blandt andet haft mange engelske birdere på rundture.

Bijilo bød på arter som gulnæbbet glente, almindelig tårnfalk, revhejre, kohejre, rødnæbbet toko, grå toko, stribet frankolin, afrikansk gulbuget askespætte, sporegøg, broget krage, savanne lapvibe, vestlig larmfugl, berberbulbul, brillevæver, sorthovedet larmdrossel, plebejlarmdrossel, guineadue, palmedue, langhalet glansstær, gulnæbbet tornskade, piapiak, sort fluesnapper, dværgbiæder og kastanjevinget prinia, og flere af dem mødte jeg igen på gåture omkring hotellet de følgende dage.

En dag sydpå

Min første udflugt med Yuspha var en dagstur ned sydpå, til stranden ved Tanji, og så ind i et natur/landbrugsområde, Brufut Gardens, hvor den varierede vegetation gav ganske mange arter. Her blev det spændende.

Allerede på stranden ved Tanji var der fløjtegonolek, fiskeørn, sort glente, rødrygget pelikan, rovterne, stor kobbersneppe, mudderklire, revhejre, kohejre, gråfisker, gråhovedet måge, sildemåge, broget krage, rødhalset svale, sporevibe og hvid vipstjert.

Inde i Brufut området så vi shikra, hvidbuget smaragdgøg, hvidmasket dværghornugle, savannehornugle, rødnæbbet toko, gulbuget askepætte, svalehalebiæder, dværgbiæder, brunstrubet lapøje, gaffelhalet drongo, plebejlarmdrossel, sahelskoggerdue, sortnæbbet stålpletdue, rødbuget paradismonark, atlaskfinke, berberbulbul, pirolsanger og okkerbrystet crombec.

Desuden bød Brufut på hættegrib, fløjtegonolek, sortstrubet honninggøg, vestlig larmfugl, gulstrubet grønbulbul, piapiak, sortnakket væver, dværgvæver, langhalet pragtsolfugl (han og hun), rødkindet sommerfuglefinke, skadefinke, rødhalet astrild og almindelig prinia.

Og så var der turens clou i Brufut: Et par langhalede natravne, der lå gemt under et buskads. Dem havde jeg aldrig spottet på egen hånd.

Sidste etape på dagsturen var Tujereng, lidt længere sydpå. Udover de sky husaraber fik vi her set gråbrystet honninggøg, sortmasket pirol, rødhovedet tornskade, krattornskade, stribet isfugl, savanneellekrage, skarlagenbrystet solfugl, violethovedet pragtsolfugl, grøn biæder, dværgbiæder, rødstjert, berberbulbul og gråhovedet spurv.

Magiske Makasutu

“Den magiske skov” i Makasutu kan lyde som lidt af en turistgimmick, og det er det også når turister bliver lokket ned for at blive spået af en “troldmand”. Men det er også et spændende reetableret naturreservat, hvor det er muligt at komme tæt på guineabavianer – som vi nærmest kom ind i en flodbølge af, inde i skoven.

Jeg var ikke kun kommet for at se bavianerne. Det handlede også om fugle. I Makasutu kom korttået slangeørn, hættegrib, violturako, hvidbuget smaragdgøg (hun), senegaltrier i vådområdet, sporevibe, savanne lapvibe, kæmpestødfisker, gråfisker, fløjtegonolek, stålpletdue, afrikansk paradismonark, lille grønbulbul, brunstrubet lapøje, gråhovedet børstenæb, gul brillefugl, askegråsanger, gulbrystet apalis, senegalamarant, og hvidstrubet biæder på listen.

Den lange tur

Efter disse udbytterige dagsture var det tid til en længere udflugt. Efter en morgensejltur over Gambiafloden, over til Barra, gik den østover til en overnatning i en lodge ved Georgetown, og derefter tilbage vestpå, syd for Gambiafloden til Tendaba Camp nær Kiang West nationalparken og endnu en overnatning her, og til sidst tilbage til Banjul.

Den første etape bød på adskillige stops. Dels når vi så noget interessant, og dels spændende steder, som Yuspha kendte. Allerede ved Barra så vi myrepikker, purpurglansstær og hvidrygget grib. Og lidt længere fremme nåede vi til krokodillevogteren.

Krokodillevogter er så meget en signaturfugl for Gambia, at den pryder forsiden af Helm field guiden “Birds of Senegal and the Gambia”. Egyptian plover hedder fuglen på engelsk, og det danske navn kommer af, at den åbenbart er kendt for frygtløst at sidde på hovedet af krokodiller for at nappe utøj.

Sammen med krokodillevogterne var der mørk sanghøg, rødstrubet biæder, lille solfugl, langhalet paradisenke, blåvinget ellekrage, mudderklire, sporevibe, namaquadue, stålpletdue, langhalet glansstær, gråhovedet spurv, sahelspurv, skovpiber, hvidnæbbet bøffelvæver, blodnæbsvæver, båndfinke og gråastrild, og ikke ret langt væk, en stor flok rødryggede pelikaner.

Og så nåede vi et hejreparadis af et vådområde, med sorthovedet hejre, sølvhejre, mellemhejre, silkehejre og kohejre, foruden rovfugle som afrikansk høgeørn, korttået slangeørn og sahelslangeørn, og andre fugle som skarv og en desværre meget uskarp rødvinget braksvale.

Omkring Georgetown

Ved Kuntaur blev det til en bådtur på Gambiafloden. Her så vi brun slangeørn, rørhøg, hvidrygget grib, palmegrib, purpurhejre, sølvhejre, tophejre, nathejre, fiskehejre, rødrygget pelikan, rørskav, helligibis, almindelig skarv, stylteløber, sporevibe, hvidklire, rødøjet skoggerdue, brednæbbet ellekrage foruden en enkelt chimpanse på Baboon Island og en lille gruppe flodheste i floden.

Vi krydsede floden til Georgetown (aka Janjanbureh) lidt længere fremme, og nåede til lodgen efter lidt sightseeing i det gamle center for slavehandel. Om morgenen omkring lodgen fik vi lidt lokale fugle: Saheltandskægfugl, gulstrubet grønbulbul, rødstrubet biæder, langhalet pragtsolfugl og båndfinke.

Så gik turen igen vestpå, nu syd for Gambiafloden. Det blev til en lang, men oplevelsesrig køretur med stops, der udover malimbicaisfuglen på billedet herover gav marabustork, tophejre, nordlig miamboglasstær, langhalet glansstær, gråhovedet isfugl, savanneellekrage, palmedue, rødøjet skoggerdue, afrikansk bladhøne, sporevibe, vestlig larmfugl, fløjtegonolek, kvastryg, rødrygget svale, skovpiber og sorthovedet væver.

Desuden bød turen vestover på rovfugle som gøglerørn, topørn, brun slangeørn, afrikansk klatrehøg, gulnæbbet glente og rødhovedet dværgfalk. Og en gulhovedet agame.

Tendaba Camp Revisited

Jeg havde boet på Tendaba Camp nogen år tidligere. Stedet havde forandret sig lidt på grund af en landopfyldning af floden foran campen. Jeg havde også prøvet sejlturen over floden til Bao Bolong vådområdet, men dengang ikke med den samme fuglefokus eller det samme fotoudstyr.

Der var ikke mindst pelikanerne til forskel denne gang. Vi kom tæt på en stor flok hvide pelikaner, iblandet enkelte rødryggede pelikaner. Båden sejlede også forbi hedehøg, uldhalsstork, afrikansk skovstork, afrikansk slangehalsfugl, skarv, rørskarv, afrikansk gulbuget askespætte, sporegøg, europæisk biæder, grøn biæder, hvidstrubet biæder, hammerhoved, mudderklire,  lille regnspove, mellemhejre, fiskehejre, revhejre, tophejre, mangrovehejre og helligibis.

Formiddagen efter gik vi til fods i området bag landsbyen i Tendaba. Det var en lille gulgrube, der bød på gulnæbbet glente, afrikansk gulbuget askespætte, småplettet spætte, senegalpapegøje, gulbuget papegøjedue, sporegøg, berberbulbul, gulpandet tinkerfugl, hjelmtornskade, atlaskfinke, hvidpandet myrepikker, lille stenspurv, rødstjert, grønrygget eremomela, sortisset orangevæver (i ikke-yngledragt) og lille solfugl.

Til sidst nåede vi et fugleskjul med et lille vandbad foran. Få minutters stille tålmodighed var nok til at give gulgumpet tandskægfugl (billedet herover), sortstrubet honninggøg, sortnæbbet stålpletdue, gråhovedet spurv, mozambiquesisken, sortisset orangevæver (i ikke-yngledragt), rødhalset sommerfuglefinke, sorthalet astrild og en flok blodnæbsvævere.

Den sidste etape

Nu gik turen tilbage til Banjul via Brikama. Også her blev til et par givende stops inden solen gik ned, med abessinsk hornravn, græshoppevåge, grå tårnfalk, gulnæbbede oksehakkere, gul vipstjert, sorttoppet vibe og almindelig stenpikker.

Det blev til et par dages daseferie, inden jeg sidste feriedag tog ud til det lille Abuko reservat ved Banjul. Her var der endnu en violturako, grøntoppet turako, vestlig larmfugl, palmegrib, kæmpestødfisker, tophejre, afrikansk bladhøne, sahelskoggerdue, afrikansk palmesejler, sorthovedet væver, dværgbiæder…og en vestafrikansk krokodille.

Facebook Comments

Related Posts