Du har måske set The Big Five i Afrika. Været på hvalsafari på verdenshavene. Eller endda spejdet efter tigre i Indien eller jaguarer i Brasilien. Men du behøver ikke nødvendigvis at rejse helt så langt for at opleve storvildt. Europa byder nemlig også på fascinerende safarioplevelser.

Vi skal rejse tusinder af år tilbage i tiden for at finde vilde elefanter i Europa, og de sidste løver forsvandt fra Grækenland for omkring 2.200 år siden.

Men det er stadig muligt at opleve store dyr som bjørn, ulv, los, jærv, bison, elg, bjerggeder og masser af fugle – udover at man blot behøver at tage en tur i én af landets Dyrehaver for at se hjorte. Og en safarirejse i Europa kan sagtens kombineres med kulturelle oplevelser.

16. april 2016

Der er 1, der er 2, der er 3. Der er 8. Én for én passerer de en lysning mellem træerne. En stor han, fire hunner og tre unger.

Tidligere på dagen har vi været tæt på tre hanner i det åbne landskab. Respektindgydende skabninger på det meste af et ton og med solide horn. Det er hverken elefanter, bøfler eller næsehorn. Det er bisoner.

Vi er i Bialoziewa i Polen, tæt på grænsen til Hviderusland. Her findes én af Europas sidste rigtige urskove, og her er det sidste oprindelige levested for den europæiske bison.

Pesten der reddede Bialowieza skovene

Den polske kong Wladislaw II søgte under en pestepidemi i 1426 tilflugt i Bialowieza. Da var dele af Nordeuropa stadig dækket af urskove. Han blev betaget af stedet. Få årtier senere var området gjort til lukket jagtområde, og det skabte et frirum for flokke af bison, der ellers var forsvundet i resten af Europa.

I 1800-tallet blev beskyttelsen flere gange brudt og så genetableret af russiske tsarer, og den sidste tsarjagt i skoven fandt sted i skoven i 1912. Den 1. verdenskrig var dog hård ved skoven, og bisonen blev reelt udryddet. I 20’erne blev dyr fra zoologiske haver genudsat i skoven, der i mellemtiden var gjort til nationalpark. I dag lever ca. 800 bisoner i området på begge sider af grænsen mellem Polen og Hviderusland.

Siden er europæisk bison genintroduceret i lande som Rusland, Ukraine, Slovakiet, Rumænien, Letland og Tyskland – og såmænd også på Bornholm, hvor en bestand siden 2012 har haft levested i et indhegnet område i Almindingen. Men Bialozewa er stadig stedet at se europæisk bison i fri natur.

Bialozewa har meget mere dyreliv at byde på end bison. Fire flokke af ulve har hver deres revir i området. Det kræver usædvanligt held at se dem, men på en wolf tracking kan man finde spor af dem. Desuden er her elge, kronhjorte, rådyr, los, skovmår, og mere end 200 fuglearter findes i området, blandt andet den sjældne spurveugle, Europas mindste ugle.

Billederne viser bisoner, elge, en skovmår, en spurveugle og en lille skrigeørn i Bialowieza:

13. maj 2016

Der er stille i fotoskjulet. Et par host, et par lavmælte stemmer. Ellers stille. Så viser et par små buskhalede fyre sig, men de fortrækker, da noget større åbenbart er tæt på.

Så dukker den op. En stor han, imponerende og en smule skræmmende, da den blotter tænderne og vejrer i vores retning. Dagen er efter er vi endnu mere heldige. Her er det en hun og to store unger, der viser sig for vores kameralinser. Og vi er tættere på.

Det er hverken løver eller leoparder. Det er brune bjørne – og de buskhalede var ræve. Vi er i Karpaterne i Rumænien, nær transylvanske Zarnesti, godt 100 kilometer nord for Bukarest.

Dyrene og bjergkæden

Karpaterne er Europas største bjergkæde. En bøjet linje på 1500 kilometer fra Polen og Tjekkiet, og over Ungarn og Ukraine ned til Rumænien og Serbien. Og tilsammen Europas største sammenhængende skovområde uden for Rusland.

Skovene er hjem for ikke bare de brune bjørne, men også ulv, los, vildkat, vildsvin, hjorte og kræs for fuglekiggere. I den ukrainske del af bjergene findes også genudsatte bisoner (nogen steder fejlagtigt kaldt urokser). Og der er adskillige muligheder for at komme ud at opleve dyrelivet i de forskellige lande.

Vildsvin i storbyen

I det vestlige Berlin ligger Grunewald. En bydel og en skov, hvor vandrere, motionsløbere og cyklister flokkes især i weekenderne. Safariland er måske ikke lige det ord, der falder først for. Men hvis man gerne vil se vildsvin i naturen, så er det nok ét af de mest tilgængelige steder i Europa.

Jeg tog en længere spadseretur i området tre dage i træk. Og jeg så vildsvin tre gange. Én gang en hun med unger, der gryntede bag indhegningen til en fodboldbane. Én gang et par store unger, der løb over stien foran mig. Og én gang en hun med unger, som det lykkedes mig at få et par fotos af, inden de forsvandt i skoven.

Specielt farlige er dyrene ikke, selv om der er eksempler på for eksempel anskudte dyr, der bliver aggressive og angriber mennesker. Normalt er det rigeligt at være rolig og ikke trænge dyrene op i en krog. Tl gengæld er de som regel ret sky, og de kan være svære at spotte i skoven, selv om der er en del af dem.

Grunewald byder også på lidt rådyr og andet dyreliv af den slags, man også kan møde en dansk skov. Men det er altså vildsvinene, der er safarioplevelsen i Berlin.

Her er en hun og en unge i Grunewald:

Safarilande med specialiteter

Hvis man er interesseret i særlige dyrearter, er det i Europa som i Afrika: Man skal kigge godt efter på kortet og lave sin research, for at få chancer for at se netop de dyr. Hvert land og naturområde har sin egen fauna og sine egne specialiter. Her er nogen eksempler:

Bison og bæver i Polen

Polen byder på ganske velorganiserede safarirejser, typisk med udgangspunkt i Warszawa, blot halvanden times flyvning fra København.

Tre områder er interessante: Skovene i Bialowieza (bison, elg, vildsvin, los og ganske mange ulve, som man dog skal være mere end almindeligt heldig for at se), Biebrza vådområderne (elg, bævere og oddere) og Tatra bjergene i det sydlige Polen (brun bjørn, ulv, los, gemse). I Kampinoski Nationalparken lige udenfor Warszawa findes elg, bæver og los. Prøv wildpoland.com.

Bjørn, ulv og los i Spanien

Især bjergområderne i det nordlige Spanien rummer gode udsigter til at se vildt. Sierra de la Culebra (iberisk ulv), Sierra de Andujar (iberisk los og gemser) og Somiedo (brun bjørn, ulv og gemser) er blandt mulighederne.

Gemserne kan med lidt helt og indsats også opleves i Pyrenæerne. Se for eksempel iberianwildlife.com eller wildwolfexperience.com.

Rumænien er bjørneland

Bjørne er ikke nemme – og ikke ufarlige – at komme ind på livet af. Men der er mange af dem i Rumænien, og i Karpaterne er der adskillige fotoskjul, som lokale guider kan give adgang til, og der er chancen for at se vilde brune bjørne.

Chancen for at se ulve, losser, vildkatte, mårer og andre rovdyr er mindre, men de er der. I bjergene er blandt andet gemser. Danske Albatros Travel arrangere bjørnesafari i Karpaterne. Ellers prøv absolute-nature.ro.

Bjergvandring i den schweiziske nationalpark

I det sydøstlige Schweiz, nær grænsen til Italien, ligger den schweiziske nationalpark. Det er ikke svært at komme til parken i bil, bus eller tog, men man skal have vandrestøvlerne på for at komme tæt på naturen.

Omkring 300 europæiske bjerggeder, ibexer,  bærer deres imponerende horn rundt i parken. Desuden er her gemser, kronhjorte, murmeldyr, ræve, bjerghare og en sjælden gang enkelte strejfende bjørne, ulve og losser. Læs mere på nationalpark.ch.

Jærver i Finland

Jærver er ikke sådan at spøge med. Men i det østlige Finland, nær den russiske grænse, er der mulighed for at fotografere dem fra sikre fotoskjul. De store vidder i det nordlige Skandinavien rummer i det hele taget spændende vildt liv, fra rensdyr i Lapland til ulve, bjørne, los og elge. Start eventuelt på wildfinland.org og wildsweden.com.

Balladen om Bialowieza

Skovene i Bialowieza fik international opmærksomhed i foråret 2016. Grupper af miljøaktivister troppede op og lavede events området. Årsagen var en beslutning fra den polske regering om at tillade storstilet træfældning i området. På trods af massive protester begyndte fældningerne i maj.

Den officielle begrundelse er barkbiller, der rammer rødgraner. De lokale beboere er dog ikke i tvivl om, at det er kommercielle interesser og skovindustrien, der har presset regeringen mere end barkbillerne.

“Det giver ganske enkelt ikke mening med billerne. De har altid været her, også i urskoven, og de er en del af det naturlige kredsløb,” mener lokalguiden Piotr.

Bialowieza er af EU udpeget som Natura 2000 område, men tilsyneladende har miljøgrupperne og de lokale turistvirksomheder ikke fået meget hjælp fra Bruxelles. Mere indtryk har det gjort, at Unesco har truet med at fjerne områdets status som verdensarv, hvis fældningerne blev sat i værk. Det har dog ikke forhindret de polske myndigheder i at gå i gang.

Billedet er fra urskovsdelen af Bialowieza.

Facebook Comments

Related Posts