Vi kørte i Udawalawe. En håndfuld turister i en åben safaribil på en grusvej. Så kom vejspærringen. Den var brunlig og plettet. Det var en python på vej over vejen.

Da vi nåede hen til slangen var den forreste del allerede forsvundet ind i buskadset, så det var svært at vurdere præcist, hvor lang den var. Men mindst fire meter var et godt bud – og det er også ret normalt for den indiske tigerpython, der ofte bliver op til seks meter, i enkelte tilfælde større.

At se en aktiv tigerpython i fuldt dagslys var faktisk lidt af et lykketræf. Normalt gemmer de sig om dagen og jager om natten, men i enkelte tilfælde kan de altså gå i aktion om dagen, især hvis de vejrer bytte. Vi fik få øjeblikke med vores python, så var den forsvundet ind i buskadset.

Pythonen var højdepunktet på mine to gamedrives i Udawalawe, en aftentur og en kort morgentur, som tilsammen udgjorde min debut som egentlig safariturist. Det var året før mine første safariture i Afrika.

Elefantparadiset Udawalawe

Udawalawe er en nationalpark i det sydlige Sri Lanka, tæt på den mere kendte og større Yala. Parken er etableret i 1972, og den rummer godt 300 km2 af både vådområder og åbent græsland, buskads og lidt skov.

Chancerne for at se spektakulære dyr som leopard og læbebjørne er langt fra så store som i Yala, men de vilde asiatiske elefanter er svære at komme udenom. Parken er ikke blot levested for vilde flokke, den bruges også til rehabilitering af forældreløse elefantunger, der skal sættes fri.

Vi mødte både yngleflokke af hunner og unger og enkelte hanner, alene og i smågrupper. I alt lever mindst 250 elefanter permanent i parken.

De grå langurer

Grå langurer (hulmanaber) er en gruppe af slankaber, der lever i det sydlige Asien. For nærværende anerkendes otte arter, herunder den art, der på engelsk hedder tufted gray langur. Den srilankanske underart hedder på latin semnopithecus priam thersites.

De er hovedsageligt vegetarer, selv om der ind imellem kan ryge lidt insekter med i salaten. De spiser mest blade, men også frø og tørre, fiberrige frugter. Ligesom for eksempel colobus aber i Afrika kan tåle visse stoffer, der er giftige for andre dyr – og de spiser plantestoffer, der modvirker den stryknin, som plantekosten kan rumme en del af.

Langurerne holder sig til territorier, hvor de kan leve i grupper fra 20 til 50 individer. De store grupper er ofte ledet af alliancer af både hanner og hunner, mens de små grupper oftest har en dominerende alfahan.

De missede fuglemuligheder

Da jeg besøgte Udawalawe var mit fotoudstyr stadig begrænset til et billigt lommekamera. Det kan ærgre mig i dag, for kombinationen af vådområder og åben, blandet vegetation gør til et fuglekiggernes store tag-selv-bord – især i månederne fra oktober til marts, hvor her også er mange trækfugle.

Jeg fik trods alt fotograferet rajahnæsehornsfugl, blåhalet biæder, lille grøn biæder, smyrnaisfugl, almindelig isfugl, lysbuget høgeørn, påfugl, indisk skovstork, parakit, hvidklire og meget andet fjerkræ, der supplerede bøfler, axishjorte, hare, varaner, kamelæoner og sumpkrokodiller.

Du kan komme til Udawalawe på pakkerejser eller individuelle rejser, hvor du booker turen hos for eksempel talrige  lokale turselskaber eller hoteller. De kræver dog altid en autoriseret lokal chauffør inde i parken – det kan som regel arrangeres gennem det turselskab, der bringer dig til parken.

Facebook Comments

Related Posts